Sunday, May 26, 2013

Sulaman Berkomputer

Ini adalah hasil sulaman yang aku hasilkan dalam projek bisnes terbaru.alhamdulillh walaupun sambutan masih blum meluas lagi tapi boleh la untuk permulaan ni. aku ada buat sulman pada tuala, baju kurung, baju, telekung dan sebagainya.pndek kata pada semua pakaian..nametag untuk budak sekolah yang jahit pada baju tu pon aku ada buat jugak..kat bawah ni antara contoh sulaman yang aku ada buat..










ni semua contoh pada tuala..

Saturday, June 23, 2012

Ceria..Disney Junior..Disney Channel..

Aku rasa semenjak 2menjak ni otak aku berfikir mnde y sama je..apa taknye..ari2 duk ulang tengok cite sama..almaklumlah cite kartun kt astro ni kan mmg duk ulang2 je..aku n en.suami dh leh hafal cite, lirik n lagu cite2 kartun tau..
Ni sume Zaim la punye hal..kalau dia duk depan TV, alamtnye mmg kitaorg pon kne tgk rncangan y dia tgk.klu ditukar kang mula la dia memberontak..aku pon dh leh hafal waktu2 rncangan tau..ni antara rncangan y zaim tgk setiap hari..
[channel 615] 8.03am - 9.03 am : Upin & Ipin
 [channel 615] 9.03 am - 10.03 am : Boboiby
[channel 613]10.00 am - 10.30 am : Gaspard & Lisa
[channel 613] 10.30 am - 10.50 : Timmy Time
[channel 613]10.50 am - 11.00 : Chiro
[channel 613]11.00 am - 11.30 am : Pororo
[channel 613]11.30 am -12.00 am : jungle junction
[channel 615] 12.03am - 12.33 am : Upin & Ipin

Dan begitulah seterusnya dengan mickey mouse clubhouse..Jake and never land pirates..macam2 la gi la..kitaorang kat umah ni dh mcm sebaya je dengan dia..ari2 duk tengok keje sama..




Duyan Ohhhh Duyan

Dah sampai musin durian ni aku xde la kemaruk sangat nk kejar untuk beli.dulu masa ngandungkan si zaim tu aku teringin sangat nk makan tapi masa tu tengah baru lagi kandungan so xleh mkan byak2..terkelip2 jelah aku nengok..
Tahun lepas aku ada jugak beli tapi sekadar untuk makan nak merasa ajelah..ntah kenapa tahun ni bila tengok orang jual duyan tu teringin la pulak kan..aku pon pegi la beli sebiji je..sbb en.suami bukn mkn sgt duyan ni.dapat seulas dua pon jadilah..nk dijadikan cerita bila balik rmh..isinya adalah tersangat tawar dan xrasa apa..last2 aku asingkan isi letak dalam bekas n simpan dalam peti..keesokkan harinya aku buatlah pengat duyan..so bleh la jugak mkn daripada mkn cmtu saje lgsg xde rasa.
Dan kerana xpuas lagi mkn duyan, aku gagahkan jugak pegi beli lagi sebijik..xde bayk2..sebijik pon jadi la..kang beli byk,aku sorg jgk y kene habiskan..so pegi beli la sebijik lagi kt tempat y sama..aku cite la duyan y aku beli sebelum ni tawar sgt2 xrasa apa..last2 pkcik tu kasi free ganti y sebelum ni punye..alhmdulillah rezeki aku..
So aku dh puas mkn duyan..cukuplah untuk tahun ni..insyaallah kalau panjang umor tahun depan plak kita merasa duyan..

Saturday, April 21, 2012

Kenangan bersama BFF

Awal bulan Mac aritu aku ada pergi kl sbb abg ipar aku masuk wad..sbb darah tinggi.alhmdullillah sekarang dh ok dan sihat seperti biasa walaupon sebulan jugak dia terpaksa bercuti bagi menstabilkan kesihatannya..

Nak dijadikan cerita, dh lama sangat lah aku n si nad ni xberjumpa..last jumpa masa ari aku kawin..dia n fmily ada dtg masa mjlis kenduri aku tuh..so tu la last aku jumpa dia..sebelum ni mmg aku ada g KL tp xberkesempatan nk jumpa dia..kdg2 aku g KL kjp sgt..kdg2 bila aku free, dia plak keje..so tetiba aritu sama2 bleh on utk jumpa..aku pon pegi la ke rumhnya walaupon masa aku smpai tu dia masih dlm perjalanan balik kerja..pnye la lama sgt aku xpergi rmh, smpai dh lupa umh dia y mana satu..

Alhmdulillah akhirnya bertemu jua 2sahabat yang sama2 bersusah payah sewaktu berada diperantauan dulu..dulu sebenarnya kitaorg satu geng..tapi sbb masing2 ada komitmen, dh semakin jauh..dan tinggal la beberapa kerat je lagi y masih sudi utuk terus berhubung sehingga kini..

Kalau nk cite kisah wktu belajar dulu dgn BFF ni, aku rasa kene buat byk episod sbb xlarat dh nk menaip semua skali dalam satu post...xpe, korang sndiri pon ada kisah kan..kisah aku pon sedikit sebanyak lebih kurang mcm korang jugk..dan sorang lagi kwn aku y masih lagi berhubung sehingga kini adalah Nani..last aku jumpa dia masa aku tgh mngandung 6bulan..

Tak tahulah bila kitaorg nk berjumpa semula ramai2..sorang kat perak, sorang kl n aku plak kat dungun..semua hujung2 dunia duduknya..harap2 masih ada jodoh kami utuk berjumpa suatu hari nanti..
AKU RINDU KAT KORANG...
ni gambar kenanagn masa jumpa haritu..siap berdrama airmata la plak masa nk balik tuh..sbb xtau la bila pulak akan jumpa..

Detik Pemergian

Kisah ni berlaku pada awal tahun ni..pada suatu hari khamis selepas aku sekeluarga selesai mkn malam, aku dapat panggilan telefon dari sepupu en.suami. dia bgtau y suaminya masuk wad..sebenarnya y perempuan tu sepupu en.suami n y masuk wad tu kira sepupu sabit la..aku dapat tau y dia masuk wad sbb demam dan kencing manisnye terlalu tinggi..so bg aku kes ni xde la serius sgt sbb bila dh masuk wad nnt dorg akan kawal kandungan gula y masuk dalam badan n lepas semuanya stabil, knfm boleh kuar..lps smyg  mgrb tu kitaorg g la tgk kjp..

Keadaanya stabil dan siap bleh buat lawak lagi masa kitaorg dtg..keesokkan harinya aku n en.suami melawat lagi dan masa tu dia tido sbb mlm sebelumnya dia kurg tido.so kitaorg just sembang dgn wife dia je sbb xnk ganggu..hari y ketiga tu aku nmpk keadaannya semakin lemah dan dia seolah2 xberdaya lgsg..slps azan mgrb dia dikejarkan ke Hospital Kuala terengganu(aku xingt dh nama sebenr hospital tuh)..

Keesokkannya pon kitaorg g sana utk tgk.dia dimasukkan ke CCU(critical care unit). so dalam wad tu mmg xleh masuk rmai2.paling ramai pon 2org je dibenrkn masuk..wktu melawat utk tghari tu plak hnya 1jam..dh rmai sgt saudara mara dtg, kitaorg bg kaum keluarga terdekat dulu y masuk..so pada hari tu xsempat la nk tgk keadaannya..

Beberapa jam skali en.suami call wife dia utk tnye keadaan..dia kata doktor ada syak terkena jangkitan kencing tikus..tp xtau sejauh mana kesahihannya..selang sehari selepas tu kitaorg pergi lagi ke kuala terengganu untuk malawat. masih jugak ramai kenalan dan sanak saudara y melawat..tp keadaan amat mngecewakan kerana dia tidak sedarkn diri..aku n en.suami masih jugak xsempat untuk masuk pada waktu melawat..tapi kitaorg dh plan utk terus menunggu untuk waktu melawat sebelah petg plak..

Waktu kitaorg dh nk kuar untuk pergi solat kt masjid sementara nk tunggu waktu melawat sebelah petang tuh tiba2 doktor panggil ahli keluarga terdekat utk masuk..so aku n en.suami tunggu dulu keputusan dari doktor..xlama selepas tu dia panggil masuk semua sanak saudara..aku pon amik kesempatan ni untuk menjenguk..alangkah terkejutnya aku melihat keadaannya yang tidak sedarkan diri dan dibantu oleh alat bantuan pernafasan..aku sedih sbb sblm ni semasa melawat kat hospital dungun, dia masih sempat lagi bergurau..ketika kitaorg berada disampingnya, alat bantuan pernafasan tu menunjukkan pengiraan semakin menurun sedikit demi sedikit..

Aku tak tahan menahan sebak dan akhirnya tertumpah jua airmata kerana aku merasakan seolah2 ahli keluarga disekeliling sedang menanti detik pemergian orang y mereka sayang..walaupon aku pernah kehilangan insan y paling aku sayang dimuka bumi Allah ini, tapi kali ni aku merasakan seolah2 pemergian arwah juga satu kehilangan buat kami sekeluarga..

Semasa hayat arwah, dia seorang y baik dan tak banyak cakap..aku cukup respect dengan dia..aku harap rohnya akan dicuciri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..

AL-FATIHAH untuk arwah Abg Lah, arwah Ayah dan arwah Mak, arwah Ayah Jaafar, arwah Kak Gee dan juga kaum muslimin dan muslimat y telah kembali ke rahmatullah..

HAPPY BIRTHDAY MAMALONG

HAPPY BIRTHDAY MAMALONG..

walaupun dh terlewat tp tetp nk wish jugak..sbb dh nama xberjumpa dengan laman blog nih..
  • semoga pnjang umur
  • murah rezeki
  • diberikan kesihatan y berpanjangan
  • dilindungi dari perkara yang tidak diingini
  • dijauhi dari perkara y dimurkai olehNya
  • dan segala y baik2 lahhh..
ikhlas dari : Amaludin | Ayu Zuraida | Amal Zaim

Tuesday, July 26, 2011

Hasil Tangan

Ni adalah hasil kerja tangan aku sendiri..en.suami kata aku ni klu bende remeh temeh suka sangat..sebenarnye bukn sume bende remeh aku suka..klu disuruh jahit baju kurung xterasa nk jahit la plak..tapi sbb mnde ni hasilnye nmpk menarik dimata aku..so aku cuba la..alhmdulillah setakat ni hasil agak membanggakan..ni antara sebahagian y aku jahit..klu ikutkn mmg dh banyk nama y aku dh siapkan..cuma ada y xsmpat nk snap.


Yang ni utk zaim..

Baju ni acik(http://meme_aznida.blogspot.com/) y berkenan sagt sbb sama mcm baju dia.tapi baju dia dh buruk sbb baju masa zaman dia budak2 dulu..

yang ni untk kawan zaim smpena bday dia genap setahun 7julai baru2 ni.'twinkle' tu nama panggilannya.nama penuh aku xingt plak apa.
Ni abang haziq punye..

Ni mama punye siap ada gbr cup cake..:)



Papa zaim punye berserta gambar burger..sbb papa kuat makan..ops!!sori papa..:p



Hasil kerja aku y pertama..kurang memuaskan sbb jahitan kurang kemas.aku xtampal kat baju pon saje buat kenangan..


Monday, July 25, 2011

Main Salji

Ni konon2nye nk praktis main salji..haha..kisah sebenar adalah ari kat luar hujan lebat.masa tu nk g amik adik aku lik keje..so terpaksa la berlakon jap..zaim pon join skali dlm sesi lakonan kali ni..



Mama n baby mama..

Thursday, July 21, 2011

Happy father's Day

Wah..lamanye cerita..hehe.ni adalah ringkasan sempena hari bapa baru2 ni..(dh lama sebenarnye..)ni hadiah dari zaim n mama..mama cuba tolong zaim je.majalah jelah y mampu..kete dlm majalah tu xtermampu lagi..klu mampu pon mama beli utk mama dulu..hehe..

Friday, June 10, 2011

Kebuncitan

Kalau bercerita pasal buncit ni konfem ramai yang terasa..terutama skali en.suamiku..hehe..aku nk bercerita nk kisah aku sendiri la..sejak melahirkan zaim, perutku makin menjadi2 kebuncitannya..mana xbuncit kalau asyik mulut tu ternganga je nk mknan kn..


Tapi sekarang aku dh mula berusaha untuk mengurangkan kebuncitanku..begitu juga dengan en.suami..tapi keberkesanannya belum dapat dilihat lagi..dulu aku xde la kisah pon kalau buncit tapi bila aku test baju..suar..sume xmuat..aku sedia maklum la berat badan aku ni dh naik 9kilo..mmg itulah faktornya kenapa banyak baju aku xmuat..badan naik aku xamik pusing sgt..yang jadi aku runsing adalah masalah kebuncitan..


untuk masa 2bulan ni aku sedang mencuba untuk mengurangkan kebuncitan perut.harap2 aku dan en. suami berjaya mencapai kejayaan..hehehe..insyaallah..