Thursday, April 14, 2011

Best ke Bosan?

Baru2 ni aku ada jugak tmbulkn isu pasal jadi fulltime house wife ni pada mber aku..kawn aku y sorg ni pon kata "best kn duk umh je leh tgk muka ank sepnjg masa n leh lepak2 xpayah pikir pasal keje"..ops..yang ni aku xberapa berkenan..kalu bab best dapt tgk ank sepnjg ari tu mmg aku akui sbb ank dpt mbesar dpn mata tapi klu kata bleh relax tu aku rasa bukn semua suri rmh mcm tu tau..

Aku pernah keje dan aku pnh jadi suri rumah..so dua2 aku dh rasa..meh sini nk share skit stori aku dalam isu ni..

Dulu alkisah masa nk hbs study aku pnye la risau tkut xdpt kije..almklumlah skg rmai y berkemahiran, berpndidikan..tapi peluang pekerjaan terhad.syukur alhmdulillh wlaupon ada pakai kabel jgk aku dapt la keje kat private cmpny kt setiawgsa nih.sng nk g keje dh dkt dgn umh kakak aku kn..tapi keje aku ni plak bukn jns duk dlm opis dari pagi smpai ptg..baru 2ari kije aku dh kene g ptrajaya wt kije kt sana..aku pnh g sana jln2 adalah..nk tuju g jmpa org wt keje makkkk aii cmno ni??aku pegi plak dgn budk baru jgk..xpelah g la pakai kete abg ipar aku..masa tu mana ada kete dh nama pon baru 2 ari keje kn..ari demi aku kije aku mmg pagi kuar rmh, mlm baru balik..3buln aku keje alhmdulillah aku beli kete..alasan??sbb sng nk kuar..aku kn slalu kene wt keje luar..hjt nk pakai kete import..tapi sudhnye kete mesia jgk..kahkahkah..dh tu je y ko mampu xkn nk byr kete smpai xmkn kn..ops..dh lbh2 kta kt dri sndiri nih..ok smbung cite..lama kelamaan aku kije, aku smkin bertmbh tugas..keluar pagi n balik pon pagi..cmne tuh??sush nk cite tapi tulah hakikatnya..kdg2 rasa mcm dh xde kehidupn sbnr..hidup aku dgn kije...dgn jem y xpnh berkesudahan..meeting..dan itulah y berlaku setiap hari sehinggalah aku dh buat keputusan nk kawin dan aku terpikir..xkan aku nk cmni berterusan kn..aku plan nk bnti keje..tapi alhmdulillah masa tu boss aku nk bukak sayp plak kt pntai timur dan aku dapat la pindah duk dungun tnpa bnti keje..lps kawin dan dh 6buln aku keje kt dungun tetiba opis tu nk tutup plak n aku diberi pilihan samada utk pindah ke KL semula ataupun sebaliknya..tapi masa tu aku dh ngandung 3buln..en suami kata bnti jelah..then aku pon bnti la..

Mula2 bnti keje rasa mmg best sbb sume keje kt umh aku bleh wt..dulu time keje, baju aku smpat cuci je..iron htr kedai..mkn pon weekend je mask..tu pon goreng2 jerk..tapi lps bnti aku dh mula la beli buku resipi, mjlah2 keluarga..dh ada masa nk baca la katakan..pastu bleh kms rumh..umh pon nmpk clear je spnjg ari..sukanya aku..hehehe..tapi lama mana sgt tahan kn..lama2 bnde sama je ko buat, aku dh mula boring..tmbh plak perut dh makin besar n en.suami dh xbg wt keje..dia y byk tolg aku wt keje..makin malas la aku jadinya dan bertmbh2 la pulak boringnya..

Alkisah bila dh bersalin, lain pulak citenye..haa dulu ko asik tido je dh xde keje, skg ko nk tido pon xtau bila..siang wt kije, mlm ank berjaga..so pndai2 la ko kn..tapi alhmdulillah en. suami amt memahami n dia sering bertolak ansur dlm mnjaga zaim..sekarang aku bangun pagi lps smyg subuh terus buat bkpes n prepare utk msk lauk tghari..kdg2 baru pukul 10pg tapi aku dh siap msk..sbb apa??nnt ank aku bgn sape nk jaga kalau en.suami kuar..so lps zaim bgn aku mandi n siap2 dia..masa tu dh xnk tido dh..kene la layn smpai la dia ngntuk n tido smula..begitulah rutin smpai ptg..bila mlm pulak..dia dh tido baru aku boleh start keje nk mggosok baju ke..lipat kain ke..nk kms2 ke..n pape y ptut la..

Skg korg nilai la cmne org y keje n suri rmh ni pnye peranan..aku rasa sama rata je kot kn..tapi ada jgk org y g kije tp xde keje siap leh lepak2..dan ada jgk suri rmh y ank dh besar2 n duk sorg bleh la nk lepak2..mcm aku ni mmg xdenye nk melepak2 ni tau..hehe..so renung2kn la..

No comments: