Thursday, April 14, 2011

Best ke Bosan?

Baru2 ni aku ada jugak tmbulkn isu pasal jadi fulltime house wife ni pada mber aku..kawn aku y sorg ni pon kata "best kn duk umh je leh tgk muka ank sepnjg masa n leh lepak2 xpayah pikir pasal keje"..ops..yang ni aku xberapa berkenan..kalu bab best dapt tgk ank sepnjg ari tu mmg aku akui sbb ank dpt mbesar dpn mata tapi klu kata bleh relax tu aku rasa bukn semua suri rmh mcm tu tau..

Aku pernah keje dan aku pnh jadi suri rumah..so dua2 aku dh rasa..meh sini nk share skit stori aku dalam isu ni..

Dulu alkisah masa nk hbs study aku pnye la risau tkut xdpt kije..almklumlah skg rmai y berkemahiran, berpndidikan..tapi peluang pekerjaan terhad.syukur alhmdulillh wlaupon ada pakai kabel jgk aku dapt la keje kat private cmpny kt setiawgsa nih.sng nk g keje dh dkt dgn umh kakak aku kn..tapi keje aku ni plak bukn jns duk dlm opis dari pagi smpai ptg..baru 2ari kije aku dh kene g ptrajaya wt kije kt sana..aku pnh g sana jln2 adalah..nk tuju g jmpa org wt keje makkkk aii cmno ni??aku pegi plak dgn budk baru jgk..xpelah g la pakai kete abg ipar aku..masa tu mana ada kete dh nama pon baru 2 ari keje kn..ari demi aku kije aku mmg pagi kuar rmh, mlm baru balik..3buln aku keje alhmdulillah aku beli kete..alasan??sbb sng nk kuar..aku kn slalu kene wt keje luar..hjt nk pakai kete import..tapi sudhnye kete mesia jgk..kahkahkah..dh tu je y ko mampu xkn nk byr kete smpai xmkn kn..ops..dh lbh2 kta kt dri sndiri nih..ok smbung cite..lama kelamaan aku kije, aku smkin bertmbh tugas..keluar pagi n balik pon pagi..cmne tuh??sush nk cite tapi tulah hakikatnya..kdg2 rasa mcm dh xde kehidupn sbnr..hidup aku dgn kije...dgn jem y xpnh berkesudahan..meeting..dan itulah y berlaku setiap hari sehinggalah aku dh buat keputusan nk kawin dan aku terpikir..xkan aku nk cmni berterusan kn..aku plan nk bnti keje..tapi alhmdulillah masa tu boss aku nk bukak sayp plak kt pntai timur dan aku dapat la pindah duk dungun tnpa bnti keje..lps kawin dan dh 6buln aku keje kt dungun tetiba opis tu nk tutup plak n aku diberi pilihan samada utk pindah ke KL semula ataupun sebaliknya..tapi masa tu aku dh ngandung 3buln..en suami kata bnti jelah..then aku pon bnti la..

Mula2 bnti keje rasa mmg best sbb sume keje kt umh aku bleh wt..dulu time keje, baju aku smpat cuci je..iron htr kedai..mkn pon weekend je mask..tu pon goreng2 jerk..tapi lps bnti aku dh mula la beli buku resipi, mjlah2 keluarga..dh ada masa nk baca la katakan..pastu bleh kms rumh..umh pon nmpk clear je spnjg ari..sukanya aku..hehehe..tapi lama mana sgt tahan kn..lama2 bnde sama je ko buat, aku dh mula boring..tmbh plak perut dh makin besar n en.suami dh xbg wt keje..dia y byk tolg aku wt keje..makin malas la aku jadinya dan bertmbh2 la pulak boringnya..

Alkisah bila dh bersalin, lain pulak citenye..haa dulu ko asik tido je dh xde keje, skg ko nk tido pon xtau bila..siang wt kije, mlm ank berjaga..so pndai2 la ko kn..tapi alhmdulillah en. suami amt memahami n dia sering bertolak ansur dlm mnjaga zaim..sekarang aku bangun pagi lps smyg subuh terus buat bkpes n prepare utk msk lauk tghari..kdg2 baru pukul 10pg tapi aku dh siap msk..sbb apa??nnt ank aku bgn sape nk jaga kalau en.suami kuar..so lps zaim bgn aku mandi n siap2 dia..masa tu dh xnk tido dh..kene la layn smpai la dia ngntuk n tido smula..begitulah rutin smpai ptg..bila mlm pulak..dia dh tido baru aku boleh start keje nk mggosok baju ke..lipat kain ke..nk kms2 ke..n pape y ptut la..

Skg korg nilai la cmne org y keje n suri rmh ni pnye peranan..aku rasa sama rata je kot kn..tapi ada jgk org y g kije tp xde keje siap leh lepak2..dan ada jgk suri rmh y ank dh besar2 n duk sorg bleh la nk lepak2..mcm aku ni mmg xdenye nk melepak2 ni tau..hehe..so renung2kn la..

Tuesday, April 12, 2011

Dengki ke????

Wah tajuk macam best je kan??mklum la dh berdebu blog ni dgn entri xberhapdet..hehe...so ni aku nk vakum skit la kasi clear..sape yang dengki?aku ke? apa ko ingt aku xde keje lain nk dengki2 dengan orang? kalau orang berjaya, aku pon tumpg gembira sama, atleast dia xmenyusahkan org ramai kn..tapi ada jugak orang yang berlagak kaya dan menyusahkan org..sape?? aku ni xde la kaya..sush sgt pon tak jugak..kira alhmdulillah la hidup dalam kesederhanaan macam ni.so org y aku mksudkan buknlah aku..hbs tu sape?? fmily aku?? kalau fmily aku kaya, boleh jgk aku tumpg sng..bukn nk ambil kesmpatan tapi andaikata tgh terdesak boleh la menumpang sekejp kn..tapi fmily aku pon lbh2 kurg aku jgk taraf hidupnya..

Yang aku nk cite ni adalah seorang makhluk Allah yang cukup smpurna sifat luarannya dan juga mulia perwatakannya..aku sndiri pon xsgka dalam ati ada jugak yang agak kurang sempurna barangkali..wallahualam..selalunya org kata nmpk muka gns tp dlm ati ada taman kn..tapi kali ni kisahnya lain skit..aku nk andai lebih2 pon xtau dh ati tu kt dalam bukn aku boleh nmpak kn..kesempurnaan hidup yang Allah dh anugerahkan masih lagi mengintai dan cuba memperkotak katikkan insan disekeliling..aku ni pon buknlah sempurna sangat tapi kalau nak masuk cmpur dalam rumah tangga org mintk maap byk2 tu bukn perangai aku.

Biasanya org kata..bila kita xbahagia..kita pon akan cuba kacau org supaya org pon sama xbahagia mcm kita..tapi alhmdulillah hidup aku bahagia sgt.tambah pulak dengan kehadiran si tembam zaim tu lagi la aku rasa kebahagiaan tu berganda2..so bila dh bahagia..aku xde la nk usik2 atau intai2 rumh tangga org kan..syukur la dengan nikmat yang Allah dh kurniakn kepada kami sekeluarga..

Tapi dalam kebahagiaan yang aku kecapi, masih ada yang iri hati agaknya..aku agk jelah kn..sbb sehingga kini masih mncari salah aku dan mengganggu hidup aku.seingt aku, aku xpnh pulak ganggu hidup dia.mintk tolg dgn dia pon xpnh rasanye..tapi tulah manusia..mane ada yang smpurna kan..

Aku bercerita ni buknlah untuk mengaibkan seseorg tapi untuk memberi peringatan kepada sape2 y baca blog aku ni dan diri aku sndiri bahawa kita ni hidup buknlah selamanya kat dunia ni..dosa yang xsedar pon dh menimbun xkn saje2 nk tambhkn lagi dosa yang disengajakan betul x? kepada yang membuatkan hidup aku agak tak tenteram sejk beberapa minggu y lalu tu, aku harap dia akn berubah..untuk kali ni aku xkn bertindah apa2 sbb aku masih ada akal yang waras untuk menilai semua tu. dan sebagai seorang manusia yang berakal, aku tetp mnjaga maruah kluarga aku jgk..untuk apa y terjadi sblm ni aku maafkn walaupon masih bersisa luka kat ati ni..tapi andaikata berlaku lagi untuk kemudia hari, xmungkin aku akn berdiam diri lagi..aku bertindah pon atas dasar untuk mempertahankan diri.tu je..bukn niat untk berdendam atau membalas atas apa y pnh dilakukn terhadap aku n keluarga aku..

dan kepada sesiapa yang pnh aku lukakan atinya, aku mohon maaf sekiranya ada kesalahan y aku lakukn tu tnpa sedar dan mungkin ianya xdisengajakan..

sekian..