Tuesday, July 26, 2011

Hasil Tangan

Ni adalah hasil kerja tangan aku sendiri..en.suami kata aku ni klu bende remeh temeh suka sangat..sebenarnye bukn sume bende remeh aku suka..klu disuruh jahit baju kurung xterasa nk jahit la plak..tapi sbb mnde ni hasilnye nmpk menarik dimata aku..so aku cuba la..alhmdulillah setakat ni hasil agak membanggakan..ni antara sebahagian y aku jahit..klu ikutkn mmg dh banyk nama y aku dh siapkan..cuma ada y xsmpat nk snap.


Yang ni utk zaim..

Baju ni acik(http://meme_aznida.blogspot.com/) y berkenan sagt sbb sama mcm baju dia.tapi baju dia dh buruk sbb baju masa zaman dia budak2 dulu..

yang ni untk kawan zaim smpena bday dia genap setahun 7julai baru2 ni.'twinkle' tu nama panggilannya.nama penuh aku xingt plak apa.
Ni abang haziq punye..

Ni mama punye siap ada gbr cup cake..:)



Papa zaim punye berserta gambar burger..sbb papa kuat makan..ops!!sori papa..:p



Hasil kerja aku y pertama..kurang memuaskan sbb jahitan kurang kemas.aku xtampal kat baju pon saje buat kenangan..


Monday, July 25, 2011

Main Salji

Ni konon2nye nk praktis main salji..haha..kisah sebenar adalah ari kat luar hujan lebat.masa tu nk g amik adik aku lik keje..so terpaksa la berlakon jap..zaim pon join skali dlm sesi lakonan kali ni..



Mama n baby mama..

Thursday, July 21, 2011

Happy father's Day

Wah..lamanye cerita..hehe.ni adalah ringkasan sempena hari bapa baru2 ni..(dh lama sebenarnye..)ni hadiah dari zaim n mama..mama cuba tolong zaim je.majalah jelah y mampu..kete dlm majalah tu xtermampu lagi..klu mampu pon mama beli utk mama dulu..hehe..

Friday, June 10, 2011

Kebuncitan

Kalau bercerita pasal buncit ni konfem ramai yang terasa..terutama skali en.suamiku..hehe..aku nk bercerita nk kisah aku sendiri la..sejak melahirkan zaim, perutku makin menjadi2 kebuncitannya..mana xbuncit kalau asyik mulut tu ternganga je nk mknan kn..


Tapi sekarang aku dh mula berusaha untuk mengurangkan kebuncitanku..begitu juga dengan en.suami..tapi keberkesanannya belum dapat dilihat lagi..dulu aku xde la kisah pon kalau buncit tapi bila aku test baju..suar..sume xmuat..aku sedia maklum la berat badan aku ni dh naik 9kilo..mmg itulah faktornya kenapa banyak baju aku xmuat..badan naik aku xamik pusing sgt..yang jadi aku runsing adalah masalah kebuncitan..


untuk masa 2bulan ni aku sedang mencuba untuk mengurangkan kebuncitan perut.harap2 aku dan en. suami berjaya mencapai kejayaan..hehehe..insyaallah..

Saturday, May 21, 2011

Majlis Cukur Jambul

Dah lama sangat hajat bersarang di hati nk buat kenduri doa selamat sempena kelahiran Zaim..tapi banyak sangat hal yang terpaksa membuatkan aku menangguhkan kenduri ni..tapi alhamdulillah akhirnya berjaya jugak dilaksanakan..


Asal pada kenduri kesyukuran doa selamat n kenduri arwah tapi ayahman beriya2 benar nk suh buat cukur kepala skali..zaim dh masuk 4buln dah pon masa nih..hehe..gasak jelah..dah orang kata boleh..

Masa mjlis ni xstart lagi, zaim ni dh ngamuk2 nk tido..so aku pon kasi tidokn dia dulu la..skali lps org tgh tahlil tu dan sibuk mncari aku n zaim y duk dalam bilik..zaim y dalam tgh lena dengan mimpi tersentak la tgk org ramai dngan suara bising..dia melalak sakan smpai la balik umah..



Kesian papa xtahu dh nk pegang cmne sbb zaim ngs kuat sgt..hehe..malu tul hero mama nangis..hehe..

Thursday, April 14, 2011

Best ke Bosan?

Baru2 ni aku ada jugak tmbulkn isu pasal jadi fulltime house wife ni pada mber aku..kawn aku y sorg ni pon kata "best kn duk umh je leh tgk muka ank sepnjg masa n leh lepak2 xpayah pikir pasal keje"..ops..yang ni aku xberapa berkenan..kalu bab best dapt tgk ank sepnjg ari tu mmg aku akui sbb ank dpt mbesar dpn mata tapi klu kata bleh relax tu aku rasa bukn semua suri rmh mcm tu tau..

Aku pernah keje dan aku pnh jadi suri rumah..so dua2 aku dh rasa..meh sini nk share skit stori aku dalam isu ni..

Dulu alkisah masa nk hbs study aku pnye la risau tkut xdpt kije..almklumlah skg rmai y berkemahiran, berpndidikan..tapi peluang pekerjaan terhad.syukur alhmdulillh wlaupon ada pakai kabel jgk aku dapt la keje kat private cmpny kt setiawgsa nih.sng nk g keje dh dkt dgn umh kakak aku kn..tapi keje aku ni plak bukn jns duk dlm opis dari pagi smpai ptg..baru 2ari kije aku dh kene g ptrajaya wt kije kt sana..aku pnh g sana jln2 adalah..nk tuju g jmpa org wt keje makkkk aii cmno ni??aku pegi plak dgn budk baru jgk..xpelah g la pakai kete abg ipar aku..masa tu mana ada kete dh nama pon baru 2 ari keje kn..ari demi aku kije aku mmg pagi kuar rmh, mlm baru balik..3buln aku keje alhmdulillah aku beli kete..alasan??sbb sng nk kuar..aku kn slalu kene wt keje luar..hjt nk pakai kete import..tapi sudhnye kete mesia jgk..kahkahkah..dh tu je y ko mampu xkn nk byr kete smpai xmkn kn..ops..dh lbh2 kta kt dri sndiri nih..ok smbung cite..lama kelamaan aku kije, aku smkin bertmbh tugas..keluar pagi n balik pon pagi..cmne tuh??sush nk cite tapi tulah hakikatnya..kdg2 rasa mcm dh xde kehidupn sbnr..hidup aku dgn kije...dgn jem y xpnh berkesudahan..meeting..dan itulah y berlaku setiap hari sehinggalah aku dh buat keputusan nk kawin dan aku terpikir..xkan aku nk cmni berterusan kn..aku plan nk bnti keje..tapi alhmdulillah masa tu boss aku nk bukak sayp plak kt pntai timur dan aku dapat la pindah duk dungun tnpa bnti keje..lps kawin dan dh 6buln aku keje kt dungun tetiba opis tu nk tutup plak n aku diberi pilihan samada utk pindah ke KL semula ataupun sebaliknya..tapi masa tu aku dh ngandung 3buln..en suami kata bnti jelah..then aku pon bnti la..

Mula2 bnti keje rasa mmg best sbb sume keje kt umh aku bleh wt..dulu time keje, baju aku smpat cuci je..iron htr kedai..mkn pon weekend je mask..tu pon goreng2 jerk..tapi lps bnti aku dh mula la beli buku resipi, mjlah2 keluarga..dh ada masa nk baca la katakan..pastu bleh kms rumh..umh pon nmpk clear je spnjg ari..sukanya aku..hehehe..tapi lama mana sgt tahan kn..lama2 bnde sama je ko buat, aku dh mula boring..tmbh plak perut dh makin besar n en.suami dh xbg wt keje..dia y byk tolg aku wt keje..makin malas la aku jadinya dan bertmbh2 la pulak boringnya..

Alkisah bila dh bersalin, lain pulak citenye..haa dulu ko asik tido je dh xde keje, skg ko nk tido pon xtau bila..siang wt kije, mlm ank berjaga..so pndai2 la ko kn..tapi alhmdulillah en. suami amt memahami n dia sering bertolak ansur dlm mnjaga zaim..sekarang aku bangun pagi lps smyg subuh terus buat bkpes n prepare utk msk lauk tghari..kdg2 baru pukul 10pg tapi aku dh siap msk..sbb apa??nnt ank aku bgn sape nk jaga kalau en.suami kuar..so lps zaim bgn aku mandi n siap2 dia..masa tu dh xnk tido dh..kene la layn smpai la dia ngntuk n tido smula..begitulah rutin smpai ptg..bila mlm pulak..dia dh tido baru aku boleh start keje nk mggosok baju ke..lipat kain ke..nk kms2 ke..n pape y ptut la..

Skg korg nilai la cmne org y keje n suri rmh ni pnye peranan..aku rasa sama rata je kot kn..tapi ada jgk org y g kije tp xde keje siap leh lepak2..dan ada jgk suri rmh y ank dh besar2 n duk sorg bleh la nk lepak2..mcm aku ni mmg xdenye nk melepak2 ni tau..hehe..so renung2kn la..

Tuesday, April 12, 2011

Dengki ke????

Wah tajuk macam best je kan??mklum la dh berdebu blog ni dgn entri xberhapdet..hehe...so ni aku nk vakum skit la kasi clear..sape yang dengki?aku ke? apa ko ingt aku xde keje lain nk dengki2 dengan orang? kalau orang berjaya, aku pon tumpg gembira sama, atleast dia xmenyusahkan org ramai kn..tapi ada jugak orang yang berlagak kaya dan menyusahkan org..sape?? aku ni xde la kaya..sush sgt pon tak jugak..kira alhmdulillah la hidup dalam kesederhanaan macam ni.so org y aku mksudkan buknlah aku..hbs tu sape?? fmily aku?? kalau fmily aku kaya, boleh jgk aku tumpg sng..bukn nk ambil kesmpatan tapi andaikata tgh terdesak boleh la menumpang sekejp kn..tapi fmily aku pon lbh2 kurg aku jgk taraf hidupnya..

Yang aku nk cite ni adalah seorang makhluk Allah yang cukup smpurna sifat luarannya dan juga mulia perwatakannya..aku sndiri pon xsgka dalam ati ada jugak yang agak kurang sempurna barangkali..wallahualam..selalunya org kata nmpk muka gns tp dlm ati ada taman kn..tapi kali ni kisahnya lain skit..aku nk andai lebih2 pon xtau dh ati tu kt dalam bukn aku boleh nmpak kn..kesempurnaan hidup yang Allah dh anugerahkan masih lagi mengintai dan cuba memperkotak katikkan insan disekeliling..aku ni pon buknlah sempurna sangat tapi kalau nak masuk cmpur dalam rumah tangga org mintk maap byk2 tu bukn perangai aku.

Biasanya org kata..bila kita xbahagia..kita pon akan cuba kacau org supaya org pon sama xbahagia mcm kita..tapi alhmdulillah hidup aku bahagia sgt.tambah pulak dengan kehadiran si tembam zaim tu lagi la aku rasa kebahagiaan tu berganda2..so bila dh bahagia..aku xde la nk usik2 atau intai2 rumh tangga org kan..syukur la dengan nikmat yang Allah dh kurniakn kepada kami sekeluarga..

Tapi dalam kebahagiaan yang aku kecapi, masih ada yang iri hati agaknya..aku agk jelah kn..sbb sehingga kini masih mncari salah aku dan mengganggu hidup aku.seingt aku, aku xpnh pulak ganggu hidup dia.mintk tolg dgn dia pon xpnh rasanye..tapi tulah manusia..mane ada yang smpurna kan..

Aku bercerita ni buknlah untuk mengaibkan seseorg tapi untuk memberi peringatan kepada sape2 y baca blog aku ni dan diri aku sndiri bahawa kita ni hidup buknlah selamanya kat dunia ni..dosa yang xsedar pon dh menimbun xkn saje2 nk tambhkn lagi dosa yang disengajakan betul x? kepada yang membuatkan hidup aku agak tak tenteram sejk beberapa minggu y lalu tu, aku harap dia akn berubah..untuk kali ni aku xkn bertindah apa2 sbb aku masih ada akal yang waras untuk menilai semua tu. dan sebagai seorang manusia yang berakal, aku tetp mnjaga maruah kluarga aku jgk..untuk apa y terjadi sblm ni aku maafkn walaupon masih bersisa luka kat ati ni..tapi andaikata berlaku lagi untuk kemudia hari, xmungkin aku akn berdiam diri lagi..aku bertindah pon atas dasar untuk mempertahankan diri.tu je..bukn niat untk berdendam atau membalas atas apa y pnh dilakukn terhadap aku n keluarga aku..

dan kepada sesiapa yang pnh aku lukakan atinya, aku mohon maaf sekiranya ada kesalahan y aku lakukn tu tnpa sedar dan mungkin ianya xdisengajakan..

sekian..

Sunday, February 13, 2011

Zaim dah 2 bulan

Xde apa nk cite..just share gmbar zaim dh masuk 2bulan..





Thursday, January 20, 2011

Amal Zaim Mohd Amaludin

Inilah putera sulungku yang bernama Amal Zaim bin Mohd Amaludin..selamat dilahirkan pada 12.12.2010 jam 3.40 pagi dengan berat 3.05kg.Alhmdulillah....walaupon usian kandungan tidak sempat mencecah 9buln 10ari(tinggal wape ari je lagi nk cecah), akhirnya baby ni selamat jugak kuar walaupon dengan cara kene buka tingkap..ertinya: aku kene operatelah..itu pon mau explain ke..

Puas ati bila dh ada ank sendiri ni..letih dan penat semasa mengandung terjawab segalanya selepas bersalin..hilang semua rasa tu bila dh tengok baby depan mata..harap2 zaim akan jadi ank yang berguna pada keluarga, bangsa, agama dan negara suatu ari nanti..insyaallah..

Aku dapat pegang baby ni bila dah petang sbb aku mmg xleh bangun masa tuh..tu pon pgg cmtuh je..keesokkan harinya baru aku leh dukung dan susukan zaim..kesian ank mama, ari pertama dh kene isap susu botol..

Ni antara gmbar2 zaim masa baru2 lahir..gmbr seterusnya akan diupdate dari masa ke semasa..
...sekian..

Wednesday, January 19, 2011

KLIMS

Sambung lagi cerita di KLIMS..ni antara pic yang leh di upload..klu nk upload sume jenuh plak nk menunggu..alamatnye satu hari jugak aku kat depn pc ni nnt..

Klu dia nk bergmbar dengan kete tu mknanye tu kereta yang di minat..bertuah tul haziq nih..

pklang dia test kete dia pon sibuk nk duk dlm..biasanye dia duk seat depan..tapi disebabkan kat depan ada org, kat belakang pon jadilah.jnji dapat naik jugak..aku jugak la jadi cmerawomen sepnjang masa...

bila pklang dia ajk masuk kat area FERARI..tetiba haziq bersuara dengan kuat "wah..cntinye FENARI MERAH.."hbs org pndang n tersengeh2 dengar haziq sebut 'FENARI'..alamak terpksa la pklang tebalkan muka..hehe..

wah..yang ni mmg dia minat..dia kata mcm kete dia kat umah..ops, kete kontrolnye ye..tgk la siap posing maut lagi wlaupon dh nyata kat situ xleh duduk..

Alahai aku pon xnk lpskn peluang jugak tau..ni antara kereta idaman aku n en.suami tapi ntah bila bleh pakai pon xtau ler..hmmmm...

ni adalah bahagian dalm Skyline GTR tapi xnmpk sgt sbb xleh masuk..dapat tgk pon jadi ler..

Proton Inspira..mmg jimat xpayah beli evo..beli inspira n bila2 masa boleh tukar body evo..

Esprit..nyampah tuh aku minah ni..mencacatkan gmbr kete jerk dia duk bersndar kat situ..

Ni adalah kereta aku ye..prototaip utk gntian kepada proton saga

Ini jelah yang dapat di upload..

Tuesday, January 18, 2011

KL International Motor Show

awal buln Disember baru2 ni aku berulang alik ke Kl 2minggu berturut2..dan kehadiran ke motoshow ni adalah 2hari sebelum aku melahirkan putera sulungku..masih smpat merayap lagi tuh..hehe..

en.suami mmg dh plan nk bwk haziq sbb ada bumble bee n spiderman kat motorshow tuh..kitaorg bertolak ke KL pagi khamis tuh n selesai keje en.suami di gombk, aku terus gi amik si haziq kat rumh org y jaga dia tuh then g PWTC.

OTW nk pegi tu jln plak jem n si haziq ni sibuk la takut xsmpat tgk..bila dh smpai, xjadi plak nk tgk kete2 lain dia duk merengek nk tgk bumble bee.kesian kat pklang xsmpat nk bergmbar dengan byk kete.ni adalah kete idaman paklang haziq (Skyline GTR)..

haziq n optimus prime..

hah..itulah bumble bee nye..sibuk plak tnye bila dia nk tukar jadi kereta..aduyai jenuh plak aku ni nk mereka alasan y munasabah..

dan kat belakang tu plak batman..batman ni ada kat pintu nk balik dah..so lps tuh terus balik..ops, smpat mkn kjp sbb haziq dh xtahan lapa..

Sunday, January 16, 2011

Majalah Kereta

Nak dimulakan cerita..en.suami aku ni seorang penggemar kereta.tapi klu korg tgk kereta dia xde tukar apa2 pon standard chartard je kn..cuma tmbh tinted jerk..tapi majalah keretanye mak aih penuh satu bilik stor..asalnye bilik belakang tu aku nk jugak ltk katil single sng klu org dtg leh jugak tumpang tido tapi mmg xde harapan la klu majalahnye saje pon dh separuh bilik..

Baru2 ni aku buat operasi besar2an nk kmskn bilik belakang tuh n aku cuba utk buang mana2 buku y aku rasa dia mungkin dh xnk..dh elok2 aku letk setempat nk g jual kat org y amik paper lama tuh, boleh plak dia ubh pikiran n masih pilih lagi kot2 ada buku yang dia nk..(lihat gmbr di atas)..

buku yang telak disusun rapi tapi masih dlm proses..

antara buku yang dikumpul..

Dlm kontena plastik ni pon adalah tmpat menyimpan majalah kereta ye..

Meja pon smpai xde space nk simpn bnde lain sibuk dengan majalah dia..orang guna meja untuk menulis tapi dia timbunkn dengan majalah..

Friday, January 14, 2011

Puding

Hm..puding yang aku teringin sgt nk mkn masa di akhir2 aku mengandung..nk beli xtau plak mana ada jual..nk suh org buat, sape nk buat kn?last2 tnye resipi then aku buat sndiri..alhmdulillah menjadi dan en.suami pon puji..hehehe..so kira boleh tahan la klu dah dapat pujian kn..banyak jugak aku buat dan simpn dalm peti ais..biasa orang asingkan puding n buah yang tabur kat atas tuh tapi aku dh letak atas siap2 sng nk mkn..
sekali cuba terus mnjadi..sape sangka kan..ni y buat aku semangat untuk menghasilkannya lagi.hehe..
nanti lps ni nk belajar buat pelbagai jns puding plak..almaklumlah aku ni bukn reti msak memasak n buat kuih nih..