Thursday, March 25, 2010

Makan Malam

Kisah makan malam ni sebenarnye dh lama..balik dari beli tudung ariani tu..hehehe..rumah aku kn blum ada dapur lagi, so dapur aku skg kat kedai jelah..tempat ni sebenarnye dh lama aku nk singgah tapi asik terbantut je..last2 aritu dpat jugak singgah makan..ni adalah ikan masak 3rasa..ikan apa tu aku xsure..dh lupa ler...asalnye nk mkn ikn bakar..ntah cmen aku pegi order ikan 3rasa plak..bleh plak cmtu kn..??bertuah tul si Ayu ni..
my febret..kerang..tapi kat restoran bestari kat kemaman tu lagi best..dia bakar berempah..y ni aku mkn sorg sbb en suami kurang skit seafood ni..biasanye aku duk sebat sorg2 jerk..
sayur kangkung ikan masin..menu smpingan..
telur dada febret en suami.."mana sedap bang?telur ni ke yang ayu goreng?"hehehehe..biasanya aku goreng slalu pecah..pastu kuali jugak y dipersalahkan..kat kedai ni pakai kualai cmne erk..?:P
En. suami y sedikit kurus sbb diet..tapi perut tetap tidak berubah..hehehe..
Kepada familyku di KL, nnt belanja la kami di Hokkaido..dh lama xmkn..:P
yan mklang..mklang juk..:)

Wednesday, March 24, 2010

Ben10

Ni adalah hasil kerja ankku...si Alif Haikal..skg dh jarang dengan aku..asik ngajuk je..masih jeles lagi dengan en. suami agknye..
Masa pergi rumah ayahman tu..ternampak la robot ni..bila ditanye, rupanya2 hasil kerja si haikal y dibantu oleh pkcik dia..ni dia punye homework tau..mlm tu beriya tnye aku cmne nk wt robot guna kertas..aku ni dh lama tinggal sek..mls dh nk pikir..hehehe..gd luck utk haikal..blaja pndai2 supaya menjadi ank y berguna..

Tuesday, March 23, 2010

exident

Kejadian ni berlaku 2minggu lepas klu xsilap aku...aslnye masa en suami nk dtg amik aku, dia ternmpk akan kemalangan ini..lepas tu kereta y terlibat tu seolah2 biasa dilihat di kawasan umah ayahman aku..so untuk mendapatkan kepastian, dia round lagi sekali kat kawasan berkenaan sbb aku je y kenal kete org tu..tapi bila tgk, bukan org y dimaksudkan..alhamdulillah..

Kemalangn y berlaku tu agk teruk jugak la klu tgk pada keadaan kereta tu..tapi masa smpai tu, mgsa kemalangan dh pon dibawa ke hospital..kemalangan ni berlaku dekat dengan medan makan tepi pantai..org y tgh mkn penuh duk berkumpul saje menyibukkan diri di kawasan kemalangn..
Kereta y terlibat adalah sebiji Honda dan Sebiji Sang Kancil..
Moral of the story : jangan bawak kereta laju di kawasan yang telah ditetapkan had kelajuannya..

p/s : pesanan ini ditujukan kepada semua pembaca n termasuklah diri sendiri dan en. suami..


Thursday, March 18, 2010

Tudung Ariani

Aku ni pengaruh keliling kuat sangat sebenarnye..sepupu aku ada la duk cite pasal tudung ariani ni..mcm2 la dia duk sembang..klu tudung yang sejenis cenggini aku ada la jugak 5helai klu xsilap tapi bukan yang berjenama ariani ye..
Nak dijadikan cite, masa g Kuala Terengganu baru2 ni angkara teman en suami pegi bayar kete, aku pon mula la duk merengek nk g kedai ariani..en suami kata nnt dulu sbb dia blum berduit lagi klu nk shopping skg..almaklumlah..ariani ni bukan rm10 satu,malah dh lebih dari rm100 henggit selai..klu aku amik 4helai, dh boleh byr sewa rumah tau..hehe..dh la kawasan tu punye la sush nk parking..so dia pon tunggu dlm kete je.xpe, time tu aku masih berduit, so dengan eksyennye aku masuk dan membeli 2helai dengan duitku sendri.hahahaha..aku plan nk amik 4, tapi duit plak ndak cukup..hihi..kntoi sudah..

Masa merembat tu, aku sempat rembat2color jelah sbb duit pon cukup untuk 2helai je masa tu..gbr kat atas tu adalah color purple dan lagi satu aku amik color hitam..seng nk pakai dengan mana2 baju..biasanye klu pilih tudung ke, brg2 ke..aku akn pilih pink, coklat atau putih.hitam tu klu dh xde pilihan lain..tapi kali ni aku pilih purple plak..sebabnya aku masih blum ada tudung purple utk aku guna semasa pakai baju dibawah..dan ada lagi baju purple aku y masih blum dijahit atas sebab xde tudung nk dipakai..so lepas ni klu aku asik pakai baju purple je jgn la plak korang naik heran..kn aku dh bgtau awl2 ni..hehehe..
Pastu nk dijadikan cerita, masa aku pakai tu en.suami duk puji lawa la..cntik la..klu dia xpuji, sape lagi nk puji kn..tapi dlm duk puji2 tu bleh palk dia cakap.."sayang pakai tudung ni muka nmpak cm kerek je..".bertuah tul en.suami.dlm duk puji pon masih sempat lagi mengata aku.hehehe..agknye dia xpnh tgk aku pakai tudung dengan muka serius kot..tu pasal nmpk kerek..agknye la..hehehe..

Tuesday, March 16, 2010

Jebat Junior

Hai..nama saya haziq..bukn pklang saya je y boleh pakai tengkolok ni bila jadi pngantin tau..saya pon boleh pakai n jadi Hang Jebat.tp sebab saya kecik lagi, saya jadi jebat junior..saya xnk jadi tuah sbb saya nakal..tuah tu baik sgt.. jangan lawan saya kerana saya berdaulat..masa mjlis bersnding mklang saya pon saya kene rotan sbb saya buat hal..tapi saya dh biasa..

Gambar ni disnap oleh mklang saya pada wktu mlm..masa tu sume org dh balik..saya pon dh pakai baju tido.. sebelum tu saya pergi tolong org basuh periuk smpai habis kotor kasut adidas saya.pastu saya kene marah lagi dengan umi.umi kata klu nk main air kene pakai seliper.saya xjumpa seliper saya, saya pon pakai jelah kasut.lagipon kasut saya y blum pakai pon ada lagi dlm kotak dlm bilik.klu saya xrosakkan kasut saya mcm mana nk pakai kasut baru tu..umi saya ni saje2 je buat xpaham..nnt klu rosak saya suruh la mamalong saya beli lagi..
Dah la masa pergi pntai tu hbs saya masukkn pasir dlm kete mklang saya..nasib baik saya y kotorkan..klu acik kotorkan, mesti mklang dh mengamuk..mklang saya dh la selalu hangin..oklah..nnt saya cerita lagi..dh saya pent taip..mklang percayakan saya siap bg pswd gmail utk saya post entri saya kat blog dia.ok..bye semua..

Sunday, March 14, 2010

Meniti Usia

Korang kenal wajah di atas?mmg jarang dapat lihat wajahnya kerana dia mmg sush nk bergambar..korang tau sape dia?ayah??
yup..dia adalah merapkap ayah kepada kami 4beradik setelah pemergian ayahku tersayang arwah Ab. Razak bin Embong..
Ini adalah pkcikku, dimana isterinya adalah ibu saudaraku. aku penah cite pasal insan yang kupanggil 'umi'..dan inilah suaminya y aku panggil ayahman..ayahman ni mmg dh macam ayh kami sendiri..di mana silap kami, dia akan tegur..dia mana kurang kami, dia akan nasihat untuk kesempurnaan hidup kami..klu along, dia lebih rapat dengan ayahman dari umi..sbb ayahman ni jenis open..apa saja masalah dia boleh dengar dan akan komen tanpa memberatkan mana2 belah pihak..
aku pon rapat jugak dengan ayahman..tapi disebabkan aku lagi rapat dengan mi, aku jadi kurang dengan ayahman..klu nk ckp pape, biasanya mi la y akan smpaikan..penah sekali dulu ayhman smpai pernah berkecik ati dengan aku..dia seolah2 terasa y aku ni jauh dengan dia..mungkin sebab usia y semakin tua menyebabkan ayahman lagi mudah terasa dan mi selalu nasihatkan aku..'klu nk jaga ati, jaga la ati ayhman..ati mi ni xpe..mi xterasa dengan ank2..'..meleleh plak airmata aku terinagt kisah tu..tapi aku sebenarnya xpenah membelakangkn ayhman..aku anggap dia pon dh mcm ayh aku sendiri..cuma bila dengan mi, sng skit aku nk bercerita..
Masa mi tgh sakit tenat di hospital, aku jadi semakin rapat dengan ayahman..mungkin inilah y dikatakan hikmah disebalik kejadian.dan setelah ketiadaan mi, ayahman lah teman aku meluahkan segala y terpendam..dan dia pon pernah kata y dia akan cuba untuk menjadi seperti mi.mungkin mksudnya adalah untuk menjadi lebih rapat lagi..itu y aku paham..
Aku amat berterima kasih sgt dengan ayahman ni kerana walaupon pada kiraan sebenar dia hnya bapa saudara sabit, tapi cara dia menjaga aku adik beradik seolah2 kami ni macm ank dia sendiri..
kami akan cuba sedaya upaya untuk menjaga ayahman sepanjang usianya.
Ayahman...kami semua sayangkan ayahman..:)

Friday, March 12, 2010

Persandingan Kelabu

Waktu bersanding ni..ala sebenarnye aku bukan bersanding sangat pon..just bergambar je kat pelamin ni..time ni aku kecewa skit sebab fmily aku bz melayan tetamu smpai xde gmbr bersama fmily aku..:(
ni adalah keluarga sebelah en. suami ye..
hantaran dari en. suami ke pada ku yang berlatarbelakangkan pink mengikut wrna pebretku..hahaha..
hantaran dari aku kepada en. suami bertemakan hitam putih yang mengikut tema sebenar mjlis perkahwinanku..
Masa ni xbanyak gbr y dapat dirakamkan sbb baju ni pon pakai sekejap je..lpas tu kene tukar baju lain pulak..

Thursday, March 11, 2010

Persis sinderella bergaun putih..:)

Aku ni suka teringin sgt2 nk jadi sinderella..dan walaupon gaun y aku pakai masa kawin ni xde la mcm sinderella pon, jnji ala2 pon jadi la..hahaha..ni la gaya en. suami apabila mengenakan pakaian pelik skali skala..biasanye asik dengan uniform tshirt merah n suar poket banyak dia tu je..hehehe..ops..tgk baju tu?seksikan?tang perut tu mmg xleh nk cover lama2..hahaha..

aku..Ayu Zuraida..
gaya seorang puteri satu hari..esoknye jadi kuli balik..hahaha..
my beloved sister..meme

tetamu yang turut memeriahkan mjlis

sharil faiz dan gelprennye yang datang dari johor....

opis mate..tengkiu for coming kwn2ku..luv u all..

begitulah alkisahnye seorang puteri impian yng yang impiannye tercapai dam dapat merialisasikan dlm masa satu hari y penuh bermakna bersama putera seperti yang diceritakan dlm cerita dongeng sinderella bersama putera impian..tapi cerita aku kali ni buknlah dongeng malah telah menjadi kenyataan dan ramai yang menyaksikan kebenaran cerita versi Ayu Zuraida dan putera impian..:)
peace!!!..miss u sayang..

Wednesday, March 10, 2010

Majlis akad nikah

Majlis akad nikahku berlangsung di Masjid Intan Zaharah, Dungun. majlis bermula kira2 jam 10 pagi wktu tempatan..dan kereta di bawah yang telah dihiasi dengan riben pink pada setiap pintu inilah yang bertanggungjawb membawa aku ke lokasi kejadian.pemandunya adalah pemilik kenderaan ini sendiri iaitu cik mayang kita http://adenium.blogspot.com.
Ketibaan pengantin lelaki dan kaum keluarganya kira2 5-10 minit selepas aku smpai..
pengantin perempuan..ini la aku..hahahaha..
Ditemani oleh mkcik aku..y merupakan org knan dlm mjlis ini..
bersama mkcik dan ibu mertuaku..
penyerahan mas kahwin yang bernilai RM111..
pembatalan air sembahyang dengan penyarungan cincin dari en. suami ke jari manisku..
dan juga rantai..
Kadi yang menikahkan kami..gbr kenangan en suami dan kadi..:)
kini aku telah bergelar puan ayu..peace!!hehe..

Dengan sekali lafaz dari en.suami, maka aku kini telah sah menjadi miliknya.ku doakan agar hubungn antara kami akan berkekalan sehingga ke akhir hayat kami dan harap dijauhkan dari segala perselisihan faham dan juga perkara2 yang tidak diingini antara kami..amin..

luv u, suamiku..

Tuesday, March 9, 2010

Persiapan demi persiapan

Kawan2 aku yang lain kawin ramai yang amik cuti smpai 10 ari dan adik ipar aku sendiri cuti smpai akhir bulan masa dia kawin. tapi buat pngetahuan sume, aku cuti 5 ari shaja ye..dan sehari sebelum aku cuti tu masih sempat lagi aku pergi meeting di Penarik, Terengganu.giler letih..ni kat bawah gbr aku pergi htr dan amik brg2 untuk sepupu aku nk masak..semua aku urus sendiri ye..dari beli brg, pilih brg, angkt brg dan hmpir semua kerja yang berkaitan dengan diri aku, adalah aku lakukan sendiri..harap mklum..
Khemah yang siap dipasang..khemah ni pun satu hal..lain y aku booking, lain plak y dorang pasang..dh la masa dorg pasang tu aku xde kat umah..apa lagi..aku call la mintak tukar sepertimana y aku nak..yela, dh aku byr mhl2 ko bg y lebih kurang jerk..mana aku bleh tahan..
Pelamin sebenar bukn y ini ye..aku telah menempah pelamin yang besar tapi ruang rumah yang rendah memksa aku untuk menukar pelamin kepada yang ini..habs impian pelamin idaman aku..:(
dorg sibuk la duk reka nk nmpk pelamin ni cntik..sbb pelamin ni mmg xde dlm gbr pilihan..
dan ini adalah rupa bilik tidoku...simple je ye..sbb bilik aku amtlah sempit..
bunga telur
baju pon aku amik sendiri dan masa tu en. suami sibuk sgt2 dan terpksa kelam kabut test baju..aku jugak y kene g hntr baju kat umah dia..kang xde baju plak en suami aku ni...nsb baik ada saiz tau..bdn tu xde la besar sgt..tapi perut tu yang menonjol..hehehe..
tada...ni la pelamin y dorang mampu buat last minit sbb pelamin ni siap tinggal kurang 24 dari hari persandingan..korang bayangkanlah..cmne aku xcuak..
xpelah..aku dh puas ati la cmni pon..daripada xde pelamin lgsung.hehehe..
Walaupon byk bnde yang aku rncang xberjaya dijalankan seperti y dirancang, tapi aku berpuas ati dengan mjlis yang simple dan meriah ni..dugaan demi dugaan dengan masalah satu persatu menyerah pada aku..aku terima seadanya..sehari sebelum mjlis, aku dikejutkan pulak dengan berita en.suami jatuh dari siling rumah dan agk parah luka yang dialami tapi alhamdulillah dengan semangtnye yang kuat, mjlis masih berjalan seperti biasa..mungkin ada hikmah disebalik semua kejadian ni..harap aku n en. suami akan kekal bahagia sehingga ke akhir hayat..
I LUV U abang..

Monday, March 8, 2010

Buruh Kasar

Disaat majlis semakin hampir, mmg byk perkara yang perlu dibereskan. tambah plak dengan keadaan rumah pkcik aku yang mana jirannye sedang giat membina rumah baru, jadi bahan binaan banyak tertump di kawasan rumahnye.mau atau x, aku dan kaum kerluarga terdekat terpaksa berganding tenaga untuk memastikan ada ruang untuk dimuatkan khemah pada mjlis nnt.tenaga teman sepejabat juga aku kerahkan untuk membantu..sbb mmg aku kekurangan askar2 yang kuat dan aku merupakan mangsa yang terpaksa turun padang walaupon baru saja menjalani manja diri di spa..cobaannn..
kerja yang bermula dari petang berlarutan sehingga ke magrib dan memakan masa hmpir 3 hari..korang bygkanlah..bukn sng nk alih pasir dan batu yang mneggunung depan rumah tu..
ni pkcik aku yang semakin meningkat usia tapi tetap gigih bg memastikan majlis ni sempurna..tq cok..

korang tgk la sendiri..dari bawah sampai ke atas sume dia buat..kdg2 kesian plak aku tgk..dia pun bukn lelaki normal seperti org lain..tapi hanya dia yang aku ada..

Kesibukan waktu nk kawin mmg xdapat aku lupakan..tmbah plak siang aku terpaksa kerja dan mlm sama2 tolong meme potong bawang..dan balik kerja kene pnjat dinding untuk betulkan langsir..hehe..pengalaman suka duka waktu nk kawin..:)

Thursday, March 4, 2010

Manjakan diri

Pada asalnye mmg aku ada plan jugak untuk manja2kan diri kat spa sebelum aku menjadi raja sehari ni..tapi memandangkan dengan kebizian aku sebagai pengantin dan kebanyakkan kerja adalah dibuat oleh aku sendiri, maka aku cuba untuk melupakan hasratku untuk memanjakan diri dengan alasan diriku sgt sibuk wktu itu..

Tapi bila dh ramai sngt tnye pasal mnja diri ni, aku dh mls nk jawb n aku terus la call satu spa kat area dungun ni dan tnye pakej y patut aku ambil..then dia kata untuk pengantin biasanye makan masa 2 ari..sbb satu ari xsempat..mak aih..hm,nk xnk aku akur jugak la..kang xjadi plak sush aku nk jwb masa org tnye..
Aku berpuas ati jugak la dengan pakej y aku amik ni..
Setelah 2 ari menjalani terapi di spa, maka nmpk la skit apa preparation untuk diri aku terhadap mjlis y bakal berlangsung..klu x, xde rupa pengantin...hahaha..