Friday, January 8, 2010

Rumah Sewaku..

Korang tgk la rumah ni..cntik kn??luasnya pon bleh tahan..cmne aku bleh jumpa rumah ni??asalnya aku dan mr.boipren mencari rumah sewa dah lama sebenarnya..dan dah jumpa pon rumah sewa tu.pastu nk dijadikan cerita.tuan rumahnya tu punye perangai tersangatlah aku xberkenan.mula2 tu aku sabar jelah..dah nama pon aku nk sewa rumah dia..kene la tahan dengan perangai tuan rumah kn..korang tau ke apa y aku xberkenan sangat tu??haa..meh aku nk cite skit.masa mula2 tu dia kata umah dia ni penuh lengkap dah dengan barg2.antara brg2 y dh ada mcm sofa, tv, dapur, set bilik tido, sume la.. kecuali mesin basuh je y xde..pastu aku pk ok la dia bg sewa mahal pon sbb dh ada brg skali.nnt aku just beli mesin basuh je.xde la pening kepala.tu aku dgr dari mulut tuan rumah la..pastu time nk g tgk rumah tu..mula2 aku masuk tu,aku dengan mr.boipren saling berpandangan..sofa y tahun bila punya pon aku xpasti.dengan tv y ntah wape inci je dengan keadaan y agak uzur..pastu dengan susun atur perabot y tersangt2 aku xberkenan.pastu aku tahan mata jelah.masa bincang2 tu dia kata mesin basuh, peti ais, set bilik tido dan rak dia nk amik..so apa je y tinggal kat aku??dia punye tmpat letak dapur gas pon amatlah uzur keadaannya..
Aku bukan niat nk memperlekehkan brg2 dia..tapi bila dgr dia cite tu mcm brg2 sume hebat.pastu dengan sewa y dia bg tu aku rasa mmg xberpadanan.dia siap listkn sume brg y ada dlm rumah tu kot2 la suatu ari nnt klu aku kuar ada bnde y hilang dia bleh claim.mak aih..biar betul???aku ni kebuluq sgt ke nk brg2 dia??sabar jelah..kene byr deposit 2bulan dan api air..hm..biasa aku sewa mana2 pon dorg nk deposit sebulan jerk..xpelah, aku tahan lagi.pada mlm arinya, tuan rumah tu call lagi mr.boipren nk tukar perjnjian.dia kata kene byr 2bulan deposit dan sewa untuk bulan tu skaligus.peh..mmg aku pns telinga dengar mr.boipren cite kat aku.aku pantang tul dgr bnde2 cmni.
Dengan tekad niat di hati..sok paginya aku bangun awal pagi dan kuar rumah terus g cari umah sewa sendiri bersama adik dan sepupu aku..tanpa mr.boipren..sbb aku dh hmpir gaduh pasal kes ni sbb dia dh pening nk cari umah sewa kat dungun ni punya la susah.ada tu mmg ada tapi suasananya mcm xberapa selamat.so, aku klu bleh nk la tmpat2 y selamat..punya la puas mencari siap tepon sana sini..marata tempat aku pusing..tambh lagi minyak dan pusing lagi..dan jumpa rumah besar kat bawah ni..sayangnya xde org duduk.aku pon tepon mr.boipren n bgtau dia dh jumpa la umahnya.tapi mr.boipren kata bahaya rumah besar pastu kawasan y xde org.bimbang klu aku duk sorg2 pape jadi sush nk mintak tolong.hm..betul jugak tu..xpelah..pusing lagi..
Sebenarnya banyak lagi rumah y aku pusing dan aku dh snap gbr.tapi ni jelah y aku mampu nk share dengan korang..kang pnt plak aku nk upload byk2..dipendekkan cite, ni la rumah y aku berjaya dapat.tuan rumah pon okey..sempoi jerk..asalnya rumah ni dia bg sewa kat student UiTM kat dungun ni..tapi memandangkan aku nk sewa, dia bg jelah..skg rumah ni dh cantik tau..ni gbr masa aku blum call tuan rumahnya lagi.agak kotor skit la masa tu..tq mr.boipren y bertungkus lumus mbersihkannya..hehehe..
So skg adalah di mana keadaan pemindahan barang sedang giat dilakukan di rumah berkenaan.harp2 cepat la settle..byk bnde lain lagi y aku nk pk pasni..poning kopalo den..

1 comment: