Tuesday, September 8, 2009

Kampung @ Rembau

Ni kisah aku lik kampung kat negeri sembilan..aku ni dah xingt bila last aku lik sini..bermakna betapa sudah berkurun aku xmenjejakkan kaki ke sini..dulu aku dtg dengan family..tetiba kali ni dtg sendiri..sume org xkenal..maklumlah..perbezaan yang aku alami selama 12 tahun mmg mustahil untuk orang kenal sape aku yang sebenarnye..masuk je kawasan rembau, aku dah rasa lain..rasa cm kembali ke kampung halaman..pastu masuk plak kawasan kota, rasa cm nk menitik je air mata..walaupon kitaorg duk kat sini xlama, tapi setiap detik kenangan tu banyk merupakan pengalaman yang cukup berharga bg aku..

ni la sek aku masa duk sana dulu..masa aku sek kat sini dulu, student dia xsampai 150 orang pun tau..duit makan dia bayar setiap semester..bukan asrama ye..so kat kantin dia xde jual makanan..time rehat je korang terus g bratur untuk daptkan makanan..hehe..tula kehidupan aku masa kat cni dlu..
ni bandar tampin..dulu kat The Store tu la mak aku slalu beli barang..pastu ada satu lagi pasaraya yang dekat dengan stesen bas tapi aku lupa pe nama dia..nk snap gbr xsempat sbb masa tu aku drive dan jln tgh sesak..
Di sini la aku satu family duduk berteduh..rumah ni dah xde org duduk..mungkin skali skala pkcik aku ada balik kot..tapi susana kat cni dah xmcm dulu..ramai y dah meninggal..dulu hanye aku dan meme je kanak2 kat area ni.yang lain sume orang dewasa dan tua...so, sume orang kita kitaorang..hehe..
ni la rupa sek aku sek..dah bertingkat2..dulu sume bangun satu tingkat dan hanye ada 2 bangunan jerk..aku rasa sistem pemakanan waktu rehat diorang dah xpakai sistem y dulu kot..tapi y herannye hanye sek je y besar..kantinnye tetp sama je macm dulu xde perubahan langsung..hehe..
Ini adalah Hospital Daerah Tampin dimana arwah mak aku menghembuskan nafanye yang terakhir selepas selesainye azan magrib..waktu tu aku je y berada di hospital..tapi masa dia hempus nafas tu aku xde kat sebelah..:(
AL-FATIHAH untuk Arwah Ayah dan Ibuku...
ni perkarangan rumah makcik aku..kitaorang panggil dia Mak Ngah Ani..husband dia Pak Ngah Seman..hehe..
Ni la rupa rumahnye..slalu klu ada org luar dtg lalu kat depan rumah ni, ada yang brenti amik gambar...hehe..sama je cm aku..

Balik kampung kali ni aku rasa hepi sesangat..aku dapat jumpa balik kawan lama aku yang hampir sepuluh tahun aku xdegr cite dia..aku bukan jumpa dia tapi aku dapat phone number dia dari umah atuknye..dulu kitaorg rapat satu sek..pastu dia ikut mak dia duduk kat kl dan xlama pastu aku lak pindah ke dungun..mula2 tu ada la contact dan hantar surat bagai..pastu dia pindah terus hilang dan aku xtau nk contact cmne..tapi alhamdulillah Allah dah menemukan kitaorang semula..

"aku betul2 rindu kat ko Liyana.."

2 comments:

Anonymous said...

terharu aku.............
waaaa...sori baru baca..=(

-liyana

Ayu Zuraida said...

its okey bebey..