Saturday, December 19, 2009

Ketenangan Hakiki

Dengar tajuk tu cm orang y dh kembali ke pangkal jalan je kan..hehe..aku ker yang kembali ke pangkal jalan tu?erk..klu betul la apa y dikatakan, mmg dah smpai seru la tu agknye..alamak..bukn cmtu la mksud tajuk tu.yang aku maksudkn adalah ketenangan yang klau korang nk..korang bleh dapat..hakiki ke tu?hm..klu bukn hakiki orang panggil apa?hehehe..xkisah la..jnji aku paham mksud dh la kan..
Korang tgk la gmbr kat atas ni.aku rasa best sgt duk kat sini time ni..siap ada pelangi lagi time tu tau.wah..mmg best petg2 dapat tgk suasana yang tenang cmni.klu aku kat kl, ptg tu blum tntu aku dh lik umah..samada aku masih kat opis, atau mungkin didlm kesesakan jln raya dan atau mungkin jugak duk melepak minum dengan kwn2.klu bukn 3bnde tu, ada la perkara y seumpama dengannya y aku wat.lebih kurang la..


Ni la siHaikal dan Haris.haikal ni anak aku.cmne leh jadi ank lak ni kan??kisahnya dia mmg rapat dengan aku sejk kecik lagi.dh mcm ank sndiri.fmily2 aku pon klu bercakap mmg akan ckp tu ank aku.so korg pahm2 jelah cmne aku rapt dengan dia kan..gbr tu adalah situasi dimana si Haikal tu tgh tunjuk perasaan sebb aku baik dengan sepupu dia.haikal ni kuat cemburu.orang lain mmg xleh rapat dengan aku.dengan boipren aku sendiri pon dia siap jeling lagi bila jumpa..korang bayangkan la cmne...:)

Ha..ni la ank2 sepupu aku.korang tgk la si Haikal tu..siap peganglagi tangan aku takut aku peluk sepupu dia y belakang tu.tapi dia xperasan tangan kanan aku tgh peluk haris.hehehe..:D

Masa Uzur

Ada hikmahnya jugak kepulanganku kali ni..aku rasa mungkin ni la masanya aku nk berbakti kepada orang yang pernah membesarkan aku disaat ketiadaan ibu dan bapaku..mmg aku dah sedia mklum y umi aku ada masuk wad pada minggu sebelum aku balik tu..tapi aku xsempat nak balik jenguk sbb hujung minggu sebelumnya tu aku dah balik dan cuti seminggu.xkan aku nk cuti lagi kan..aku pon buknlh ada banyak cuti pon.baru2 ni aku dapat plak berita yang pkcik aku y sorang ni pon sedang sakit..aku pon xpasti sgt sakit apa sbb dia jenis susah nk cite masalah dia pada orang.tapi dari cerita umi, pkcik aku ni mungkin mngidap lemah jantung.patut la semenjak aku balik ni dia macm xberupaya je..klu dulu dia selalu kehulu kehilir dan solat fardhunya mmg ditunaikan dimasjid..tapi skg dia dh jarang ke masjid..dan klu ada kekuatan baru la dia melangkah ke masjid..klu x, kat umah jelah dia tunaikan solat 5 waktu tu..dan kat rumah pon aku perasan dia asyik baring je..bercakap pon dah kurang..berjalan pon nmpk huyung semacm jerk..aku harap bnde ni xkan berpanjangan..bila aku tau umi aku ni ada appoinment kt spital, aku pon siap2 la nk bawak dia pada keesokkan harinya...tapi korang tau2 jelah aku ni kn sush nk bangun awl2 pagi..klinik kerajaan ni kene beratur awal pagi baru la bleh cepat siap.pastu masa aku bangun tu umi aku ckp no dh panggil..ingtkn aku kene perli..rupa2nya pkcik aku lebih awl dh g spital untuk amik no..so bila aku pegi tu xde la kene tunggu lama..

korang tgk la darah kat atas ni..kesian plak aku tgk umi aku..lebam kat tangn kesan dari amik darah masa kat wad dulu pon belum hilang..last2 masa g spital baru2 ni kene amik lagi 8 botol..mak ai..sayu je aku tgk..kesian plak kat org tua ni..dah la xlarat..mcm2 test yang dia kene buat untuk nk kesan punca jangkitan kuman tu dari mana..ya allah..Kau permudahkanlah segala perjalanan hidup umi dan ayahmanku..

ni la umi aku..asalnya malu nk naik kerusi roda ni..almaklumlah..kengkawan dia sume bleh jalan lagi..lepas pujuk2 dia dgr jugak ckp aku..senang la skit nk kehulu kehilir..tgkla..amik gbr dari depan pon dia xnk..hehe..umi..umi..

Friday, December 18, 2009

MR vs Cyber S..

Sebelum aku blah ke Dungun, sempat jugak la aku join satu event ni..hehe..terubat la skit kot daripada xdapat main lgsg.tul x..ni adalah gaya orang y gaya mcm pndai tapi xberapa nk pndai sgt pon..boleh la....
Aku dan cikenet..hehe..posing malas..
Ni game ke berapa ntah..dah xlarat nk baling bola dah..
Ni la bosku dan bos kepa CS..yeke ni..main sembang je aku ni.hahaha..
Ops...y ni pon bosku jugak..dua2 bos..aku pon nk jadi bos jugek..:(
tgkla..semangat tu..xpndai xpe. jnji semngat tu ada..itu lebih penting..
dah pent sesi mencmpak bola..ha..mkn la plak kan..apa la nasib aku dapat mi hailam y giler punye masin tahap mmg xleh mkn..last pulangkn balik..dh mmg xleh mkn..
Ini la antara y terlibat mlm tu..ada jugak y dah blah..atas sebab2 tertentu..
Kalau ada sumo(betul ke eja ni??) di ladang..boleh la saya menumpang mndi..klu ada aktiviti akn dtg, harap saya dijemput lagi..hahahahaha...

Thursday, December 17, 2009

Kenangan PSP

Tetiba je aku jumpa gbr ni dlm FB mber aku..alamak ai..teringat plak masa ni..nun jauh dari keluarga..mencari sebanyak mana ilmu untuk belakan di hari yang mendatang dengan jnji setia pada keluarga untuk berjaya dengan alasan pengalaman kegagalanku sebelum ni..dengan ada rakan seperjuangan yang sama2 berjuang untuk mendapatkan yang terbaik untuk dubawa pulang dan ditunjukkan pada keluarga..alhamdulillah, aku sudah cuba lakukan yang terbaik dan aku berpuas hati dengan hasilnya kerana aku pada suatu ketika dulu tidak seperti diri aku yang aku capai sekarang.

Kwan2 dari satu malaysia berkumpul..wat aktivi2 y akan meriangkan diri sndiri dan akhirnya..dapat la keringan yang xsetimpal seperti y diharapkan..xpelah..atleast masih terselit kenangan disitu..klu korang tgk gbr kat atas tu..ada dari kedah, penang, perlis, kelantan, sabah, sarawak, negeri sembilan, langkawi..dan aku sendiri dari kuala lumpur..aku rindu kenangan2 cmni..rasa cm nk smbung blaja balik jerk..tapi klu aku smbung pon maybe suasana dia dh xmcm ni.sbb aku mungkin akan buat partime study je..:(

Wednesday, December 16, 2009

Ragam Orang Tengah Exam

Meme ni biasala..klu xmengarut dengan aku, along dan ngah dia la yang jadi mangsa..tapi skg dia dh besar kira ok skit la..dulu masa kecik2..along aku la jadi mangsa utama..macm2 dia nk..aku balik kali ni, lum sempat aku g KLIA lagi pon dia dh order nk mkn pizza time aku lik dungun..hm, nasib baik pizza..bleh la aku layan..hehe..dah mlm sebelumnya tu aku dh mkn pizza dengan en.boipren dan kawnnya..tghari esoknya mkn pizza lagi..dan untuk pengetahuan korang, esoknya pon aku mkn pizza lagi dengan sepupu aku..peh..balik dungun kali ni mmg giler mkn pizza tul la..mcm kt KL xde pizza je erk..hahaha..pizza ni mmg sedap.y pastinya udang tempura kat atas tu y habis dulu sebelum pizzza...
Carbonara pasta..ni la peberet aku..order ni aku n meme je y mkn..ank2 sepepu aku tu xmkn bnde2 cmni..nk wt cmne kn..
yang ni semua mkn...suka aku tgk budak2 tu mkn..biasanye klu tnye asyik geleng jerk..tapi klu meme sume dia sebat..badan pon dan semangat dah tu..
Ini la meme dan Fadhilah..
Ini plak Haikal dan Maklangnye..sush tul nk ajk budak ni bergambar..
Itu la aktiviti aku kat dungun klu balik cuti..layan je kerenah orang..tapi balik kali ni xleh la nk layan semua sbb aku berkerja di sini ye..bukan lagi bercuti seperti sebelum ni..hehe..harap maklum.tettt..

Tuesday, December 15, 2009

Boipren Punye Bday

Ini adalah kejadian y berlaku pada akhir November lalu ye..bukan baru2 ni..haha..
Aku ni bukan la minah y romantik bagai..nk tunjuk lebih2 pon xpandai..tetiba plak aritu ntah cmne terpikir lak nk wat cmni..cmne??hehe..ala2 cm suprise la..(kononnye)..aku ni xde la tau sgt2 pe y boipren aku suka bab mkanan dan sebagainye sbb dia ni bg apa pon sume dia sebat.dan sume dia kata sedap.so, xtau la sejauh mana sedapnye tu..asalnya nk buat cup cakes je tapi nk dijadikan cite seminggu lagi dari tarikh kek ni nk diambil, org y wat kek tu ckp cmtu la..cmni la..aku pon mls nk pikir pnjg tukar kek terus.."xpelah kak..klu sush sgt buat jelah kek yang ada logo BMW"..dah boipren aku tu minat kete..cm aku jugak la..nk wat model lain cm xmeriah lak kek tu nnt..so, BMW la jadi pilihan.Ini la bntuk keknya..
Sampai je kat airport terengganu dia xtau pon dlm paper bag besar tu adalah kek.dia senyonyong je bawak paper bag tu cm xde barg kat dalam..hangin cik akak tau..pastu dia dh tau ok la..aku ni punye la kononnye nk wat suprise..tgk2 boipren aku ni pakai cm org baru lik pasar je..tau la keje dia area2 tu je kan..baju peberet dia la y merah tu..cm dh xde baju lain.asal bergmbr je baju tu..nasib tul la..hehe..ha..punye xtau nk clebrate mana, last2 pilih pizza hut jerk.sng..cpt..pastu bukan aku berdua je tau..ada lagi sorg mber dia.kawn dia pon bawk hadiah..hahahaha..cm budak2 plak.aku pon xde hadiah tau..xaci..haa..y dia pgg ni hadiah aku y bagi..cewah..baju dari petronas motosport(GP)..itu jelah y ayu mampu bang..
Papepon...terima kasih di atas segala kerjasama dari sume y terlibat dlm mnjayakan prgram aku tu..cik mayang(yang tlg mengorder kek dan hadiah), cik andika(xtau la tolg apa..), en nasiq(y telh turut serta pada mlm tu)..dan sesape jelah..
HAPPY BIRTHDAY ABANG..

Sunday, December 13, 2009

Happy Birthday Faiz

Baru keluar cite bday si faiz ni padahal dah lebih sebulan berlalu..biasala aku ni kan selalu melengah2kan masa update blog..dah jadi tabiat ke?ala..sendiri mau ingt la..Ini la kek yang aku dan boipren beli untuk si faiz dan sempat jugak la celebrate sekejap sebelum aku balik KL masa tu..
ha...ni la bday boy..hensem kan..tapi manja yang amat la plak..silap ckp skit je cepat sgt kecik ati..sensetip kata orang..hehehe..
yang kat sebelah tu ank aku(*ank sepupu jagaan)..adik kepada si faiz ni..
ha...y ni bukan saje2 posing ni..dorang punye la tunggu depan kek tu..aku ingt dh potong.rupa2nya duk tunggu aku..dorang suh aku potongkan..alamak ai...terharu lak rasa..
ni adegan suap menyuap plak ye..hehe..

Friday, December 11, 2009

Melepas

Betul la kata orang..kadang2 apa y kita nak tu xsemua kita akan dapat..suatu ari tu aku g la jusco wangsa maju saje jejalan..dah xde keje nk buat hujung minggu kan..pastu aku ternmpak la bnde y aku dh lama idamkan..dulu aku ada la tgk kat alamanda dia punye ala2 model ni jugak la..tapi bukan jenis yang sama.harganye dlm rm500++ cmtu la..bila pikir2 balik, hrga tu bleh bayar kete aku sebulan..hm, xpe dulu la kot..banyak bnde lain lagi aku nk buat dengan nilai sebanyak tu buat masa ni..esok2 duit dh bersepah xpe la kan..
Pastu bila nmpk kat jusco tu, ati aku dh jadi berbunga2 sebab harganye cuma rm109.90.WOW!!!mmg aku boleh beli.walaupon ia buknlah sepertimana y aku tgk kat alamanda tu(sbb dia adalah control car)..tapi xkisah la sbb aku dapat kete sebesar tu dgn hrga cmtu ya membuatkan aku jadi puas bila tgk..tapi ada la plak masalahnye..aku dah jadi buntu samada nk beli atau x sbb aku sememangnye tgh xde duit pada masa tu..bukn setakat cash je xde..dlm bank pon ndak ada dong..dengan rasa kecewa aku melangkah meninggalkan bnde ya aku tgk tu..apa bleh buat kn..
Aku sangat2 berkenan yang warna putih tu..tapi apakan daya..duit xde masa tu..nak dijadikan cerita, aku ni sanggup la mencari duit dan beberapa hari selepas tu aku pergi balik ke lokasi yang sama tapi sume dah xde..aku cari plak kat bahagian control car kat bahagian atas tapi sumenye hampa..yang tinggal hanya satu kereta je..pastu model lain plak tu hanya BMW X6 je yang tinggal masa tu. warna merah lak tu..aduh..mmg betul2 xde rezeki aku..




Thursday, December 10, 2009

Kembali ke Dungun

Maka berakhirlah alkisah kerja aku di Kuala Lumpur setelah tanggal selasa lalu aku mula menggerakkan kederaanku ke Dungun, Terengganu dengan tujuan mula berhijrah ke tanah tumpah darah aku sendiri setelah lama ditinggalkan..
Perjalanan pulang ayang aku jangka pada awal pagi terpaksa dianjakkan ke tghari atas sebab2 tertentu..tapi alhamdulillah aku selamat sampai sekitar jam 5 petang dengan pemanduan tanpa henti..walaupun aku akan kembali ke Kl tapi kepulanagn kali ni amat memedihkan..seolah2 aku telah memilih jalan keluar dari Kuala Lumpur..
Ini adalah keputusan yang aku pilih sendiri dan aku harap aku telah memilih keputusan yang betul..harap kalian dapat mendoakan aku boleh hidup dengan aman disini..


Thursday, December 3, 2009

Ninja Assassin

Wekkk..:P
ops..sori..hm, bukan aku nk kata la kan..tapi saje je nk cite..time tgk cite ni, aku asyik nk termuntah jerk...yela..darah terpercik sana sini..eeeiii..aku dh la geli tgk bnde2 cmtu..tapi sedeynye bila tgk awek dia kene bunuh..cite apa2 pon aku suka tgk time2 cmtu je..hahaha..
Ni la hero dia..walaupon dia ni dididik dari kecik dengan kehidupan sebagai seorang ninja..tapi last2 dia mula terpikir untuk kuar dari suku dia sebab peraturan dia terlampau..walaupun pada mulanye dia ni ikut jerk segala peraturan 9 suku...dia jadi cmtu pon sbb awek dia kene bunuh depan mata dia..dan dia dapat balas dendam bunuh balik orang y bunuh awek dia n jugak guru dia..masa tu besh..pastu Mika(orang y dia penh selamatkan) pon macam suka je kat mamat ni..hehhe..(pndai2 je aku tafsir sendiri..ntah2 Mika tu xde ati pon kat mamat ni..)
comeynye dia..muka comey je tapi body..perghhh..

Wednesday, December 2, 2009

Rehatkan Kaki Anda

Kalau 4 tahun lepas aku penah wat bnde alah ni tapi sabtu baru2 ni aku terasa nk wat plak sbb dh lama giler xbuat..tempatnye di tesco..aku lupa nama spa tu..

cuci kaki dulu ye..rendam dengan air garam sikit..
duduk atas kusi ni terus lentok..nantuk beb..
kakiku dibelai..mula2 belai la..lama2 aku palk y xtahan sakit...asyik terangkat je kaki..siap jerit2 lagi..nasib baik time tu xde orang..kepada mayang, jgn masukkn gbr jeritku dlm blogmu..
Akak ni punye sentuhan smpai aku berubah kepada urutan badan..amacam??xteringin ker??jom..aku bleh temankan..syarat..bnje aku urut kaki lagi skali k..

Ferrari

Ni adalah kisah si Amir Haziq bin Sabri..budak ni baru bleh sebut 'RRRR'...hehehe..bila tnye nama abahnye apa..tetiba dia jawab 'Sarbi'..ops..tersilap "R" awal sangt la plak..hehehe..ingtkan aku je y tergolek..skali tgk dengan abah dia pon tergolek sama duk gelak kat dia..hehehe..hish..dah lari topic ni..ni nk cite baju si haziq ni..sungguh la dia eksyen bila pakai baju ni..sush tul nk snap gbr..sibuk nk kuar nk tunjuk kat kengkawan dia..pastu bila aku cakap nk masuk blog, baru la dia duk siap peace bagai..budak2 besar ni pon dh pndai nk masuk blog erk..silap2 dia nk tau baca nnt, dia create blog sendiri..baru ternganga mklang n mamalong dia..hahaha..
Ni la keje umi dia..klu letak bedak, habis putih muka budak ni..sampai ke baju plak tu..nk wat cmne..dh bedak banyak sangat kat umah tu..klu xwat cmni nnt lambat lak habis bedak2 kat umah tu kan..
p/s : jiq, mklang pon ada baju ferrari gek tau...nnt kita pakai sesama eh..

Tuesday, December 1, 2009

Banjir Di Dungun

Ni la kisah bnjir di kampung aku baru2 ni..aku balik hujan mmg turun xbenti2..sepanjang masa aku kuar rumah tu mesti kene hujan..dah nasib baik la aku xde smpai demam..aku kan baru baik demam..klu demam lagi, teruk ler aku..

ni kat umah sepupu aku sendiri..korang tgk la..aku park kete dalm air..dah xde pilihan..pastu turun kete kene plak harungi air tu untuk masuk dlm umah..ni kira dh kurang sikit la..masa aku g umah dia mlm sebelum tu lagi tunggi airnye..dah mencecah tangga y pertama tu..
Ni adalah antara penempatan di kawasan Paka,Dungun yang dinaiki air..rumah ni nasib baik tinggi...seberang jln dari rumah ni, aku tgh tgk ada bot penyelamat tgh pindahkan mangsa banjir..mcm tgh makan angin lak aku masa tu siap leh tgk suasana pemindahan mangsa banjir..
Kebanyakkan kawasan kat dungun mmg ada air cmni la..atas jln raya dorang mmg ada air..nk xnk korang kene redah jugak..klu xnk, mmg xdapat lalu la..dh xde alternatif lain lagi dah..
Ni la antara kereta2 yang sanggup redah..termasuklah aku ye..hehehe..
Kat tepi pntai ni lagi dasyat..ada jalan y terpaksa ditutup..dan ombak kat pantai ni klu wktu mlm bleh naik smpai ke jln raya..


Pagi2 akan ada la lori yang akan mengalihkan pasir2 yang dibawak ombak pada wktu mlam tu..jln raya tepi pntai ni pon penuh dengan pasir..dan pntai skg semakin depat dengan jalan..klu dulu pntai tu sikit punye jauh dari jalan, tapi skg, duk atas jln tu pon dah terasa betapa dekatnye pntai tu..

inspector sahab..

Dalam Mayang punye blog pon ada entri pasal ni..ni adalah mangsa kepada haziq..dalam erti kata lain, teringin nk main..dulu masa kecik2 sibuk dengan baju askar je..tapi skg dh besar ada plak baju polis..nasib baik muat jiq punye..klu x kempunan gek..hahaha..




Erti Sahabat

bila kita bercakap pasal sahabat ni..kita dh tau dh sababat ni bukan sebarangan orang yang kita jadikan dia sebagai kawan kita..dah tentu2nye kita dah banyak harungi pengalaman hidup dengan dia..ni la salah seorang daripada sahabat aku..namanye Norazaktul Nadia Abd. Razak.nk kata pengalaman hidup yang kaw2 tu xde lah..tapi bila dengan dia..mcm2 dah kitaorng kongsikan..daripada kisah suka..duka..macam2 la..klu nk cite gosip pon..dengan minah ni la..kdg2 klu lama xjumpa dan xdengar berita.rasa rindu sgt2..cm gelpren lak..

ni masa aku g melawat dia kat hostel..dia skg kat shah alam..dah sem last..

Pasar Dungun

Aku ni bukn senang nk jejak kaki kat pasar dungun ni..tapi disebabkan sepupu aku ni duk beriya ajk, aku ikut jelah..dh jadi driver dia la katakan..tapi dh umi aku duk pesan beli macam2..tambh lak kakak aku pon pesan ada bnde nk kene beli..aku kene la g jugak..tergelak boiprenku bila aku kata nk g pasar...kuwang hasam tul..ingt aku xpenah g pasar ke sebelum ni??masa arwah ayah aku ada dulu, aku slalu g tau.."jgn pndang ku sebelah mata.."kata anita sarawak dalam lagu seksisnye..hehe..

Orang duk sibuk beli sayur, aku pon sama naik sibuk sanp gmbar..bleh plak cmtu kan..ni la namanye bleh harap..hehe..
Ni kawasan jualan ikan..masa ni ikan dh banyak habis..lagipon time2 hujan y memanjang cmni mmg ikan kurang..ikan dari luar ada la..bukn fresh punye..
Ikan merah ni klu bakar ke..masak tiga rasa ke..stim ke..mesti best giler kn..biasanye abg ipar aku y slalu duk buat..aku tukang rasa samada masin ke x..hehe..
udang..sotong...sume ada..hmmm..yummy..seafood yang slalu membuatkan kulit mukaku menjadi gatal..tapi hakikatnye itulah y aku suka makn..